محققان دریافتهاند که کودکان والدین بسیار جوان و مسنتر در معرض خطر ابتلا به اختلال دوقطبی هستند. - کپی رایت Canva
تحقیقات جدید نشان می دهد که والدین شدن در سنین بسیار پایین یا بسیار بالا ممکن است خطر ابتلا به اختلال دوقطبی را در فرزندان شما افزایش دهد.
این وضعیت که با تغییرات چشمگیر در خلق و خو، انرژی و سطوح فعالیت مشخص می شود، بر توانایی فرد برای انجام وظایف روزانه تأثیر می گذارد.
تصور میشود که وراثتپذیری بالایی دارد و این آخرین یافتهها که در مجله European Neuropsychopharmacology منتشر شده است ، راه را برای تحقیقات آینده در مورد عوامل مرتبط با توسعه آن هموار میکند.
تیمی از محققان اسپانیایی، ایتالیایی، استرالیایی و هلندی مطالعاتی را که در مجموع بیش از 13 میلیون شرکتکننده، که بیش از 217000 نفر از آنها مبتلا به اختلال دوقطبی بودند، بررسی کردند تا ببینند آیا ارتباطی بین سن والدین و خطر ابتلا به اختلال دوقطبی فرزندان وجود دارد یا خیر.
جووانا فیکو، سرپرست این مطالعه، گفت: «میتوانیم بگوییم که سن پایین و یا بالای والدین با افزایش خطر ابتلا به اختلال دوقطبی مرتبط است».
او افزود، اگرچه خطر افزایشی وجود دارد، اما والدین بالقوه ای که در این رده های سنی قرار می گیرند نباید مضطرب باشند.
"من فکر نمی کنم آنها باید خیلی نگران باشند. اثر متوسط است. اما یک اثر وجود دارد.»
مردان مسن بیشتر از سایر گروهها در معرض خطر ابتلا به یک کودک مبتلا به اختلال دوقطبی بودند، به طوری که مردان 45 ساله و بالاتر در مقایسه با مردان 25 تا 29 ساله، 29 درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به اختلال دوقطبی بودند.
این افزایش خطر در زنان مسنتر نیز دیده میشود، زنان 35 ساله و بالاتر در مقایسه با زنان 25 تا 29 ساله، 20 درصد شانس بیشتری برای داشتن فرزند مبتلا به اختلال دوقطبی دارند.
از سوی دیگر، محققان همچنین دریافتند که کودکانی که از والدین جوان (20 ساله و کمتر) متولد میشوند نیز در معرض خطر ابتلا به اختلال دوقطبی هستند - احتمال 23 درصد برای زنان و 29 درصد برای مردان.
ژنتیک یا محیط می تواند نقش داشته باشد
به گفته تیم تحقیقاتی، دلایل این افزایش خطر هنوز بسیار ناشناخته است.
فیکو حدس میزند که برای والدین مسنتر، افزایش خطر ممکن است به دلیل عوامل ژنتیکی باشد.
او گفت: "ما این فرضیه را داریم که در سنین بالای والدین، این خطر با اصلاح ژنتیکی رده زایا مرتبط است - یعنی سلول هایی که برای تولید مثل خودمان استفاده می کنیم، مانند اسپرم یا تخمک."
او افزود: «با افزایش سن، این سلولها پیرتر میشوند، جهشهای ژنتیکی بیشتر میشوند و تجمع مییابند.
بنابراین خطر ابتلا به نقایص ژنتیکی بیشتر است. و همچنین می دانیم که اختلال دوقطبی یک پایه ژنتیکی قوی دارد.
فیکو افزود، یافتههای مربوط به والدین جوانتر بهویژه شگفتانگیز بود.
وقتی او نتایج را دید، اولین فکرش این بود که شاید این افراد واقعاً اختلال دوقطبی تشخیص داده نشده داشتند.
او گفت: «اولین افکاری که [داشتم] این بود: شاید این افراد 20 ساله - یا کمتر از 20 سال - ممکن است بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی تشخیص داده نشده باشند، زیرا سن شروع اختلال دوقطبی معمولاً 25 سال است.
او حدس میزند که برای این والدین جوانتر، عوامل محیطی مانند مشکلات اجتماعی-اقتصادی، عدم حمایت، و استرس یا عوامل ایمنیشناختی ممکن است وارد عمل شوند.
"ما هنوز نمی دانیم، اما ممکن است."
اختلال دوقطبی، که در آن افراد مبتلا میتوانند از حالت شادی به افسردگی شدید تغییر کنند، یکی از شایعترین بیماریهای روانی جدی است و خطر بالای خودکشی و مرگ زودرس را به همراه دارد.
بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی ، در سال 2019، 40 میلیون نفر اختلال دوقطبی را تجربه کردند .
نویسندگان این مطالعه خاطرنشان می کنند که اگر والدینی مبتلا به اختلال دوقطبی باشند، 15 تا 30 درصد احتمال دارد که این اختلال به فرزندانشان منتقل شود .
فیکو که یک روانپزشک در بخش اختلالات دوقطبی و افسردگی در کلینیک بیمارستان بارسلونا است، می گوید که علاقه او به این موضوع در ابتدا توسط همکاران و بیماران برانگیخته شد.
او گفت که بیماران باردار در بیمارستان در مورد افزایش خطر انتقال این اختلال به نوزادان خود می پرسیدند.
ما شروع کردیم به فکر کردن، مهم است که این شواهد را [بررسی] کنیم، زیرا نمیدانیم به زنان باردار چه بگوییم اگر بپرسند که خطر ابتلای کودک من به این اختلال چقدر است؟
پروفسور Maj Vinberg از دانشگاه کپنهاگ که در این مطالعه شرکت نداشت، اظهار داشت: "این مطالعه چندین سوال تحقیقاتی هیجان انگیز از جمله امکان پیشگیری و مداخله زودهنگام را مطرح می کند."
برای مثال، در محیطهای بالینی روزانه، مهم است که آگاه باشید که افراد جوان مبتلا به اختلال دوقطبی در مراحل شیدایی، رفتارهای جن-سی پرخطرتری دارند که میتواند با افزایش خطر بارداری همراه باشد.
ترجمه مجله ارم بلاگ
منبع: Euronews.com